• 031/028-128
  • info@avtoelektrika.eu
  • Soteška pot 21, 1231 Ljubljana-Črnuče
  • Ponedeljek - Petek: 7:30 - 15:30
Kaj je zaganjač in kako deluje?
  • 3793

Kaj je zaganjač in kako deluje?

Včasih se zgodi, da avto ob zagonu ne vžge, temveč namesto tega izpusti samo kakšne čudne zvoke, ki spominjajo na kratek stik ali ali pa “brenčanje”. To se zgodi lahko tudi, kadar vse lučke na armaturi plošči ustrezno svetijo in ne kažejo na kakršnokoli napako.

Po domače bi takšen pripetljaj lahko poskusili rešiti tako, da bi prosili znanca, da potisne naš avto, medtem ko bi mi držali volan in imeli nadzor nad njim, če bi ta po potisku končno vžgal. Pravzaprav se sliši enostavno, a je v resnici veliko bolj zapleteno.

Ko obrnemo ključ v avtomobilu, se motor obrne in začne zaganjati. Čeprav se nam zdi to nekaj samoumevnega, pa je do tega trenutka potrebnih kar nekaj povezanih elementov, ki poženejo motor in s tem tudi avto v tek. Da pride do tega, je potrebno s sesanjem doseči, da pride v motor zrak, ki omogoči vrtenje. Če zraka ni, se motor ne bo vrtel.
In ravno zaganjač je odgovoren za zagon motorja, ko avto vžgemo in za vse, kar temu sledi.

ZAKAJ JE ZAGANJAČ POMEMBEN?

Zaganjač ima posebno in hkrati eno najpomembnejših vlog pri vozilih z motorjem. Sestavljen je iz enosmernega elektromotorja, naprave za potisni tek in sistema vključevanja, običajno pa se nahaja na levi strani motorja. Povprečna doba delovanja dobrega zaganjalnika ali “štarterja” je nekje do 6 let, seveda pa je vse odvisno od prevoženih kilometrov, razmer in ostalih pogojev. Ker sami po sebi, kljub vsej moči, še vedno niso zmožni zagnati novega delovnega cikla, so postavljeni med zobnike tako, da se moč, ki deluje nanje, še poveča in povzroči zagon. Da pride do vžiga motorja, zaganjač porabi več kot 120 amperov, pri čemer sprazni tudi nekaj baterije, zelo veliko energije pa potrebuje tudi za samo delovanje.

Ravno zaradi tega je zelo pomembno poznavanje delovanja zaganjača, predvsem pa naše postopanje, ko pride do težav.

Zaganjač je znan po tem, da deluje v vseh primerih in razmerah, morebitno nedelovanje, ki nastane, pa je povezano z napakami na motorju. Če je ta obrabljen ali pa se pojavljajo druge težave, kot je, na primer, zgoščevanje olja pri nizkih temperaturah pozimi, lahko to vpliva na zaganjalnik tako, da se ne zaganja pravilno oziroma se sploh ne.

Proizvajalci priporočajo, da zaganjač v takšnem primeru obrnemo za največ pet sekund in ga šele po pretečeni minut poskušamo ponovno zagnati. Ker se pri tem vedno nekoliko izprazni še akulumator, je nujno potrebno slediti navodilom in jih upoštevati.

Če zagon kljub večkratnim poskusom ne uspe, je potrebno diagnosticirati težavo in jo tudi sanirati. Pogosto slišimo, da je dovolj, da zamenjamo samo krtački na zaganjaču in bo ta spet deloval kot mora. Poleg krtačk pa lahko krivca za napake iščemo tudi v poškodbah komutatorja, obrabi zobnikov na vztrajniku, okvari akumulatorja, napaki v tuljavi ali drugih mehanskih poškodbah ohišja in gredi zaganjača.

© Vse pravice pridržane 2018 AVTOELEKTRIKA.EU, TEHNOSHOP.NET in IZDELAVA SPLETNE STRANI